Επίσκεψη στο Αγρόκτημα Φασσουρίου (CARBONICA EU 25/04/2024)

Σύντομη περιγραφή Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να μετριάσει το ανθρακικό αποτύπωμα της γεωργίας, όπως περιγράφεται στην ΚΓΠ, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στη Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μετριασμού, απαιτείται μια διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση που θα αξιοποιεί την εξειδικευμένη εμπειρία και τη γνώση των ενδιαφερομένων μερών για τον σχεδιασμό λύσεων δέσμευσης άνθρακα στη γεωργία με βάση τις ανάγκες. Σκοπός του έργου CARBONICA η διασύνδεση των οικοσυστημάτων καινοτομίας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βόρειας Μακεδονίας, ως προς τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα (carbon farming), μέσω της δημιουργίας του κόμβου αριστείας CARBONICA.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της γεωργικής παραγωγής και στον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας στις συμμετέχουσες χώρες ως προς τον τομέα της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας.

Επίσης θα διευκολύνει την πρόσβαση των ενδιαφερόμενων μερών των τριών χωρών στην αριστεία ως προς την ανθρακοδεσμευτική γεωργία και θα εμπλουτίσει τις στρατηγικές τους για τη μετάβαση σε έναν ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας παράλληλα το επίπεδο της τεχνολογικής ετοιμότητας με βάση τεχνολογίες αιχμής (παρατήρηση της Γης, in situ δεδομένα, ψηφιακή γεωργία κ.ά.).

Μέσω του έργου CARBONICA, αναμένεται να ενισχυθεί η Περιφερειακή καινοτομία, με γνώμονα μια μακροπρόθεσμη κοινή στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας στον τομέα της γεωργίας δέσμευσης άνθρακα.

Scroll to Top